БИТОЛА, Издржи !

Фото РК Еурофарм Пелистер Во натпревар во кој ни најголемите и вечни оптимисти не се осмелуваат да прогнозираат изненадување, а знам дека клупата не е дел од таа формација, Пелистер чесно загуби. Ангеловски се обиде, и успеа да ги изненади Ладните, предводени од мојот омилен лик, двојникот на Оливер Драгоевиќ, но немаше доволно сили, или […]

Умира ли Македонското спортско новинарство?

Во најновиот подкаст имавме исклучителна чест да ни гостуваат две многу значајни имиња во современото Македонско спортско новинарство? Како се станува спортски новинар, кои беа клучните имиња во Македонското спортско новинарство? Дали има иднина и кој е виновен за сегашните состојби, неможевме да имаме подобри соговорници од ведетите на Македонското спортско новинарство, Југослав Костовски и […]

Kраток ракометен брифинг

Фото РФМ Сезоната која измина, на домашно, европско и светско “тло” од ракурс на македонскиот ракомет, подоткри една низа знаени и незнаени недостатоци. Дел системски, дел стекнати, дел наметнати. ЕХФ пак, таква каква што е, елитистичка, спора, тромава и кусогледа, го разоткри своето лице уште повеќе. Неможам да ги оттргнам мислите од последниот Ф4. Навистина […]

Македонија во цивилизациски вакуум !

Деновиве добивам многу пораки. Дел се подршка, дел критика, дел сугестија. Се сретнуваме низ Краков многу Македонци, разговараме, предлагаме, анализираме, сублимираме. Притоа, никој од нас не помина на црвено, неколкумина се обидоа да не платат билет во трамвајот, не помина, со насмевки кажуваат, не е голема казната, ама нема веќе. Кучиња скитници невидовме, ниту сообраќаен […]

Македонската ракометна пасија, неразбирлива за остатокот на светот!

Прво и основно, од појавата на САМО РАКОМЕТ, ова е прво врвно светско натпреварување на кое имаме свои акредитирани претставници. Нека се множат. Како второ и суштинско, гледање натпревар во сала во живо, и гледање на ТВ се две сосема различни димензии. Доаѓам до третото, а тоа е темата од насловот. Синоќа во Таурон Арената […]

Треба храброст, треба срце, треба верба …

Фото РК Алкалоид Вака некако звучеше говорот на Лазаров на тајмаутот во Јане, вчера попладне. Ден потоа ги сумираме впечатоците. Почнавме со констатација дека порано се собиравме за Барса, Кил и Веспрем, Флензбург, Киелце и остатокот од европскиот крем. Токму тој, европскиот ниту бил крем ниту имало трошка доблест во него. Нејсе, се собравме за […]