Битолските Зелени

Имаше дискусија за сините и зелени дресови во битолската чаршија. Постарите Чкембари беа задоволни и со едните и со другите.

Мојата 4 та спортска љубов, америчкиот фудбал, ми откри нови ракурси на спортот генерално. Таму навистина е важно, но без тајни, за какви дострели и со која метода се гради еден тим. Па следствено на тоа, пак моите идоли од First Down, ги делат тимовите на Pretender и Contender тимови.

За појасно да биде, овие првиве се сериозни во својот формат, деловен пристап и пракса, но не се амбицираат на висок пласман. Имаат пристоен тим, со малку или воопшто звезди и имаат за цел да ја забавуаат својата публика. Овие пак вториве, се со пофокусирани цели, влогот и финансиски и играчки е поголем, иако не премногу оти имаат ограничувања, и имаат високи цели. Така и се однесуваат, во предсезоната, сезоната и секако во плеј офот. Најчесто целта е финале, а неретко и титула.

Битолчани се во фаза во која се и едното и другото, во зависност каде играат. Па така веќе трета година се сериозни Контендери во македонското првенство. Амбициите се јасни, а одредени медиуми веќе и ги поставија на првата позиција фаворити за сезонава. Досега толку високо не биле никогаш поставени, па оттука, притисокот годинава ќе биде најголем. Од друга страна нивните настапи во Лигата на Европа и годинешниов во СЕХА, ја оддава нивната втора страна, Притендерската. Што во крајна линија е прилично легитимно. Да не дојдеше до сериозното проветрување играчко и тренерско, јас бев на пат да ги поставам и во Лигата на Европа како Контендери, но сепак малку ќе причекам.

Радува пристапот на Ларс, тој се обиде да изненади, не дека 7 на 6 е нешто ново, но апсолутно беше новина да излезете на мегдан со Маџарине од прв напад токму со тој пристап. Неискуството тимско, како и сеуште нестекнатата доверба и познавање на играчите внатре, едноставно не му дозволија да извлече ништо повеќе од десетина добри минути. Борбата која ја гледавме против белорусите, вчера ја немаше. Одбраната непостоеше, и можеби единствена замерка ќе упатам на делот на залагање во одбраната. Кој и да е противникот колку и да е појак, колку и да беше јасно месец два понапред дека Пелистер нема шанси со Веспрем, чинам дека кожата требаше поскапо да се продаде.

Утре е нов ден, нов испит, Нексе веќе докажан противник, иако видовме дека кога се авторитети во прашање и тие имаат сериозни проблеми, очекувам да ги видам Битолските Зелените во едно навистина по зрело издание.

Кон поразот на Пелистер од Веспрем во полуфиналето на СЕХА Ф4 2022, во Задар.

Сподели на

ЧИТАЈ РАКОМЕТ СО ГОРАН ЃОРГОНОСКИ....

Се уште СВЕЖО....

ПОСЛЕДНИ 5...