Влијанието и еволуцијата на темпото !

Пренесуваме во целост еден од серијата написи на аналитичарот на податоци и новинар, Џулијан Рукс за употребата на технологијата и податоците на ЕХФ ЕУРО 2022 година за мажи.

Сè уште се свежи сеќавањата за тоа како Шведска ја победи Шпанија во финалето на ЕХФ ЕУРО 2022 за мажи. Барајќи причини како и зошто тимот на Глен Солберг успеа да го освои златниот медал, многу добриот процент на шут од 71,8 - јасно над нивниот просек од 65,7% - веднаш паѓа во очи.

Копајќи подлабоко во податоците, сепак, се манифестира уште една работа: Предводени од плејмејкерот Џим Готфридсон, Скандинавците повторно можеа да го диктираат темпото на играта во своја полза, што е истакната шема во повеќето од нивните натпревари на ЕХФ ЕУРО 2022 година.

Шведска го контролираше темпото

Помеѓу тимовите кои се пласираа во главната рунда, Шведска беше репрезентацијата со второ најниско темпо. Во нивните натпревари имаа само 48,1 посед во просек. Оваа бројка дојде поради тоа што поседите на нивните противници беа многу долги со 39,0 секунди во просек, што е најголем број меѓу тимовите од главната рунда. Сопствените поседи на Шведска, сепак, беа значително пократки со 35,1 секунда во просек, што е речиси точно просекот на сите тимови.

Причините за ова може да бидат многубројни. Во случајот со Шведска, се чини дека тоа е и дел од нивниот план за игра и знак за добра одбрана; Шведска всушност ја имаше втората најдобра одбрана со 25,5 примени голови на 50 поседи.

За финалето, бројките на Шведска беа слични на нивните просеци со 36,1 секунди по посед за нив, додека на Шпанија и беа потребни 37,9 секунди. Сепак, за тимот на Жорди Рибера, овие бројки се обратни од нормалните: Во текот на целиот турнир Шпанија имаше слична, но не толку посебна статистика за должина на посед како Шведска.

Еволуцијата на темпото

ЕХФ ЕУРО 2022, се разбира, не беше првиот турнир каде темпото беше одлучувачки фактор. Нема достапни точни податоци за ЕХФ ЕУРО пред 2016 година, но освен првите две Европски првенства во 1994 и 1996 година, има доволно податоци што овозможуваат сосема точни проценки.

Овие бројки покажуваат дека пред 22 години, бројот на поседи по тим и натпревар бил приближно ист како денес. Сепак, до 2004 година има силен пораст и од 2006 година речиси линеарен пад до последните години каде темпото по натпревар е на исто ниво. На настаните на ЕХФ ЕУРО во 2004 и 2006 година, во екот на „брзото исфрлање“, натпреварите имаа речиси 20 отсто повеќе посед од денес.
Причините за овој развој се повеќеслојни. Од една страна, тогаш фокусот беше повеќе на туркање темпо, додека денес се работи за диктирање и контролирање на темпото за да се постигне најдобриот можен ефект.

Очигледно има корелација со тоа што, се помалку се упатуваат најмалку ефикасните удари во ракометот, удари од девет и повеќе метри. Денес, и брзите шутеви само заради темпото се отфрлаат. Брзите прекини од првиот, вториот и третиот бран, се разбира, сè уште се составен дел за добар напад и создаваат многу ефикасни можности за гол. Но, ако не се појават добри можности за брз прекин, можеби ќе биде потребно извесно време за да се добие најдобрата можна прилика за гол.

Од друга страна, самите тренери се повеќе се прилагодуваа на побрзата игра, па соодветно се подобри и преминот во одбрана. Секако дека во тој развој улога играат промените во правилата на играта и судиите, како правилото од шест додавања во пасивна игра.

Зголемување на ефикасноста

Развојот на вкупниот број на голови по натпревар е сличен на развојот на бројот на напади, бидејќи се разбира меѓу нив постои причинско-последична врска: колку повеќе напади, толку повеќе можности за постигнување голови.
Ако погледнеме колку напади всушност се користени наместо тоа, сликата е поинаква. Во 1998 година беа постигнати само 23,0 гола при 50 поседи на топка. Оттогаш, нов рекорд во ефикасност е поставен на речиси секое ЕХФ ЕУРО. ЕХФ ЕУРО 2022 не беше исклучок: 26,9 гола на 50 поседи на топка во просек, е нов рекорд.

Ваквиот развој може да се припише на зголемениот процент на удари, што, пак, е последица и на намалениот број на удари од поголема далечина. Спротивно на тоа, бројот на изгубените топки остана релативно константен низ годините.

Така, се чини јасно дека само анализата на темпото не дозволува да се извлечат заклучоци за ефикасноста и успехот. Погледот на екипите од главната рунда на ЕХФ ЕУРО 2022 го потврдува тоа. По редослед на темпото, четирите полуфиналисти се рамномерно распоредени на врвот, средината и дното меѓу тимовите од главната рунда. Сите четири екипи беа очигледно успешни и подобри од просекот по голови и примени по 50 напади.
Затоа, се чини дека едноставното форсирање на играта со се повеќе и повеќе темпо само по себе не е клучот за успехот. Наместо тоа, се чини дека тоа (темпото) треба да се контролира и да се користи на начин што најмногу одговара на вашиот тим.

Џулијан Рукс е аналитичар на податоци и новинар.
Сподели на

ЧИТАЈ РАКОМЕТ СО ГОРАН ЃОРГОНОСКИ....

Се уште СВЕЖО....

ПОСЛЕДНИ 5...